2011 • Hengst • 1.69m • Bruin • Zangersheide
Plato De Muze Z

Sperma:

vers

Gekeurd voor:

Zangersheide, AES

Dekgeld:

Bij aanvang: € 200 + bij dracht op 30/10/2021: € 800 (prijzen excl. BTW)

PLATO DE MUZE: TOP INSTELLING, TOP SPRINGGENEN EN EEN GOUDEN KARAKTER

Groot nieuws voor de fokkers: er vervoegt opnieuw een tophengst de stallen van Hippo-Lux. Zijn naam: Plato de Muze, begenadigd met de allerbeste springgenen, een fantastische instelling en een gouden karakter. Deze zoon van Plot Blue behoort via zijn moeder, de internationale sportmerrie Iphigeneia de Muze, tot één van de beste prestatiestammen van Europa, de Qerly Chin-stam.

Plato de Muze was twee jaar toen Filip Van Assche hem kocht. Daar had Filip zijn redenen voor: ‘Hij komt voort uit een goede sportmerrie, Iphigeneia de Muze. Plato’s vader, Plot Blue, mag men ook niet onderschatten. Hij heeft topspringpaarden voortgebracht. Vooraleer ik Plato kocht, heb ik hem even in vrijheid laten springen. Ik merkte dat Plato een scherp paard was.’ Al lachend: ‘Ik moest geen enkele balk oprapen.’

Zijn belangrijkste kwaliteiten? ‘Zijn zeer goede instelling. In het parcours was hij er op de momenten dat hij er moest zijn. Hij heeft in zijn leven al dikwijls nul gesprongen. Een paard dat vaak nul springt en een goede instelling heeft, komt vaak ver. Ik heb reeds verscheidene nakomelingen van Plato zien vrij springen en dat ziet er veelbelovend uit. Hij zal goed fokken en de fokkers nog verbazen.’, aldus Filip.

Filip verkocht Plato aan Herman Stes. Herman herinnert zich: ‘Tijdens mijn zoektocht naar een nieuw paard adviseerde Filip mij om de toen 2,5-jarige Plato de Muze te bezichtigen. Ik bekeek ook Plato’s afstamming en stelde vast dat deze zeer goed was. Grégory Wathelet heeft met Plato’s moeder tot in het 5*circuit succesvol op 1m50-1m60-niveau gesprongen. Plato’s overgrootmoeder, Narcotique de Muze II, heeft eveneens carrière gemaakt op internationaal 1m60-niveau. Plato’s vader, Plot Blue, is evenzeer top. We kwamen tot een akkoord en ik kocht Plato.’

Plato miste zijn sportdebuut niet: als vijfjarige was hij o.a. finalist op WK in Lanaken en als zesjarige pakte hij o.a. brons in het eindklassement van de hengstencompetitie. Een jaar later werd hij 6e in de finale voor 7-jarigen in Valkenswaard, 15e in de finale van het BK in Gesves en met als kers op de taart winnaar van de hengstenproef in Mechelen. In 2019 triomfeerde hij in de 2* GP van Mechelen, werd hij 4e in de 2* GP van Lier en zette hij knappe prestaties neer in wedstrijden tot en met 1m50-niveau.

‘Plato heeft mij al veel mooie dagen bezorgd. Zeker van twee jaar na elkaar in Mechelen te winnen, kreeg ik kippenvel. Toen Plato de 2* GP won in Mechelen, stapte Stephan Conter naar mij toe en bood hij een astronomisch bedrag voor de hengst. Ik heb hem toen niet verkocht. Inmiddels hebben verscheidene andere topsportstallen mij benaderd. Qua karakter kan men geen betere hengst vinden. Plato is ook zeer verstandig. In het parcours is hij een ‘nulspringer’. Hij is zeer voorzichtig, heeft een top mentaliteit en springt zeer efficiënt. Hij fokt ook heel goed. Ikzelf heb een tweejarige Plato-dochter uit een Dieu Merci-moeder. Qua karakter is zij helemaal Plato. Vorig jaar heb ik haar eens laten springen in vrijheid. Zij sprong niet spectaculair, maar wel zeer efficiënt.’, besluit Herman Stels.

Pedigree
Plot Blue MR. BLUE Couperus
Acarla
ILOTTE Pilot
Santa Fee
IPHIGENEIA DE MUZE Erco van't Roosakker Darco
Babbe van't Roosakker
EXCELLENTIA DE MUZE For Pleasure
Narcotique de Muze II

Deze website maakt gebruik van Cookies. Zo kunnen we er voor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt gemaakt.
Meer weten